Introducere


Soluționarea Online a Disputelor (SOD) se referă la utilizarea platformelor virtuale de comunicare în vederea rezolvării conflictelor. Este echivalentul online al Soluționării Alternative a Disputelor (SAD) și implică folosirea în mod creativ și inovativ a noilor tehnologii virtuale în vederea proiectării de procese personalizate de soluționare a disputelor, inclusiv mediere, pentru uzul clienților individuali sau organizaționali. 

SOD are o largă aplicație, de la disputele de muncă la cele de proprietate intelectuală sau de familie. În ceea  ce privește medierea comercială, cu cât mai multe dintre afaceri se mută online, cu atât mai mult ea se va regăsi în domeniul SOD.

 

Ce este medierea?


Dar cum este exact medierea și cum arată un proces de mediere tipic?

Medierea este un proces confidențial de comunicare și negociere care este gestionat de un profesionist neutru, imparțial și fără putere de decizie, mediatorul. Scopul urmărit este prevenirea, gestionarea, soluționarea sau stingerea unei dispute, evitându-se astfel creșterea tensiunilor, a costurilor și a riscurilor, generate inclusive de un litigiu în instanțele de judecată. Medierea oferă tuturor participanților posibilitatea de a crea regulile care guvernează procesul de dialog, de a avea o voce, de a-și prezenta punctul de vedere și de a propune opțiuni care să ia în considerare ceea ce este mai important pentru ele.

Pentru a reuși aceste obiective, mediatorul se poate întâlni în comun dar și separate cu participanții la mediere. De asemenea, pentru a asigura toate condițiile unei decizii informate, părțile sunt încurajate să fie consiliate în sala de mediere de către avocat sau alți experți. Aceștia au un rol esențial, fiind veritabili agenți ai realității în cadrul medierii.

 

Mediatori specializați


Toți mediatorii noștri sunt profesioniști experimentați, cu cunoștințe solide, abilități și experiență certificată în domeniul soluționării litigiilor. Cu toate acestea, unii dintre mediatorii ADR Center Romania sunt specializați.

Pentru a vedea o listă a mediatorilor noștri specializați în medierea disputelor cu ajutorul tehnologiei, faceți clic aici.