Introducere


Medierea a început ca o alternativă la instanțele care au devenit din ce în ce mai aglomerate de cazuri. Din fericire, în timp, medierea a ajuns în mai multe sectoare, inclusiv în școli și universități, unde a obținut o atenție largă atât ca domeniu de studiu, cât și ca metodă de soluționare pașnică a conflictelor.

Școlile sunt în centrul comunităților locale. Modul în care o școală este percepută de comunitate are un impact atât asupra reputației sale cât și a membrilor comunității. Aceasta este aplicabil la modul în care oamenii abordează disputele, precum și la capacitatea lor de a preveni conflictele.

Dacă medierea va fi plasată în contextul sistemelor de învățământ, acolo unde aparține, societatea va păși în direcția corectă, tratând diferențele pe cale amiabilă cu recunoașterea diversității punctelor de vedere și în căutarea oportunităților pentru un viitor mai bun, fără a fi necesare problemele generate de conflictul scăpat de sub control.

Unii dintre mediatorii noștri nu numai că sunt foarte experimentați în mediere, ci și profesori cu cele mai înalte titluri academice și o mare capacitate de a înțelege și gestiona informații specifice sistemelor de învățământ.

 

Ce este medierea?


Dar cum este exact medierea și cum arată un proces de mediere tipic?

Medierea este un proces confidențial de comunicare și negociere care este gestionat de un profesionist neutru, imparțial și fără putere de decizie, mediatorul. Scopul urmărit este prevenirea, gestionarea, soluționarea sau stingerea unei dispute, evitându-se astfel creșterea tensiunilor, a costurilor și a riscurilor, generate inclusive de un litigiu în instanțele de judecată. Medierea oferă tuturor participanților posibilitatea de a crea regulile care guvernează procesul de dialog, de a avea o voce, de a-și prezenta punctul de vedere și de a propune opțiuni care să ia în considerare ceea ce este mai important pentru ele.

Pentru a reuși aceste obiective, mediatorul se poate întâlni în comun dar și separate cu participanții la mediere. De asemenea, pentru a asigura toate condițiile unei decizii informate, părțile sunt încurajate să fie consiliate în sala de mediere de către avocat sau alți experți. Aceștia au un rol esențial, fiind veritabili agenți ai realității în cadrul medierii.

 

Mediatori specializați


Toți mediatorii noștri sunt profesioniști experimentați, cu cunoștințe solide, abilități și experiență certificată în domeniul soluționării litigiilor. Cu toate acestea, unii dintre mediatorii ADR Center Romania sunt specializați.

Pentru a vedea o listă a mediatorilor noștri specializați în medierea disputelor specifice mediului educațional, faceți clic aici.