Introducere


Persoanele care sunt afectate de disputele din domeniul mediului au nevoie de remedii concrete, nu de procese lungi și costisitoare în urma cărora poate că o companie este amendată dar lucrurile continuă în același fel. Medierea oferă o soluție în care remediul concret poate fi discutat și agreat de părțile interesate. 

Disputele de domeniul mediului au un caracter foarte special datorită faptului că în cele mai multe cazuri, chiar dacă sunt două sau trei părți implicate, impactul se produce la o scară mai mare, cu mult mai mulți factori interesați, deseori chiar autoritățile publice sau finanțatorii proiectelor industriale.

De aceea, chiar dacă rolul instanțelor este absolut fundamental într-un stat de drept, pentru a se ajunge la o armonie între toți factorii afectați sau care pot să afecteze disputele de mediu, sunt necesare procese elaborate de dialog care, în cele mai multe cazuri, beneficiază de structurile organizate ale unui proces independent de facilitare sau mediere.

Mediatorii ADR Center România au experiența necesară pentru a gestiona dispute specifice mediului, având experiență specifică în peste douăzeci de țări, aceasta fiind probabil cea mai mare experiență consolidată a unui furnizor de servicii de mediere din România.

 

Ce este medierea?


Dar cum este exact medierea și cum arată un proces de mediere tipic?

Medierea este un proces confidențial de comunicare și negociere care este gestionat de un profesionist neutru, imparțial și fără putere de decizie, mediatorul. Scopul urmărit este prevenirea, gestionarea, soluționarea sau stingerea unei dispute, evitându-se astfel creșterea tensiunilor, a costurilor și a riscurilor, generate inclusive de un litigiu în instanțele de judecată. Medierea oferă tuturor participanților posibilitatea de a crea regulile care guvernează procesul de dialog, de a avea o voce, de a-și prezenta punctul de vedere și de a propune opțiuni care să ia în considerare ceea ce este mai important pentru ele.

Pentru a reuși aceste obiective, mediatorul se poate întâlni în comun dar și separate cu participanții la mediere. De asemenea, pentru a asigura toate condițiile unei decizii informate, părțile sunt încurajate să fie consiliate în sala de mediere de către avocat sau alți experți. Aceștia au un rol esențial, fiind veritabili agenți ai realității în cadrul medierii.

 

Mediatori specializați


Toți mediatorii noștri sunt profesioniști experimentați, cu cunoștințe solide, abilități și experiență certificată în domeniul soluționării litigiilor. Cu toate acestea, unii dintre mediatorii ADR Center Romania sunt specializați.

Pentru a vedea o listă a mediatorilor noștri specializați în medierea disputelor de mediu, faceți clic aici.