Introducere


Industria construcțiilor este, în mod tradițional, una dintre cele mai complexe și contradictorii arene în care să fie rezolvate disputele. Acest lucru este în general cauzat de numărul mare de probleme și factori interesați, în special în proiectele de amploare.

Medierea nu este doar o metodă obișnuită de soluționare a disputelor privind construcțiile. Poate fi, de asemenea, parte dintr-o strategie de prevenție excelentă, în care factorii interesați ai unui proiect de construcție se pot reuni în timpul etapei de proiectare a proiectului, pot analiza problemele de potențiale de implementare și mecanisme adecvate de soluționare a acelor probleme care vor fi apoi încorporate în proiect.

Medierea în domeniul construcțiilor poate ajuta cu o gamă largă de probleme, inclusiv:

  • Probleme de arhitectură
  • Întârzieri și costuri depășite
  • Defecte de construcție
  • Probleme cu subcontractorii și furnizorii
  • Drepturi la penalități sau extinderi
  • Încălcarea drepturilor de autor asupra desenelor
  • Probleme de inginerie electrică
  • Garanția proiectelor de construcție

 

Ce este medierea?


Dar cum este exact medierea și cum arată un proces de mediere tipic?

Medierea este un proces confidențial de comunicare și negociere care este gestionat de un profesionist neutru, imparțial și fără putere de decizie, mediatorul. Scopul urmărit este prevenirea, gestionarea, soluționarea sau stingerea unei dispute, evitându-se astfel creșterea tensiunilor, a costurilor și a riscurilor, generate inclusive de un litigiu în instanțele de judecată. Medierea oferă tuturor participanților posibilitatea de a crea regulile care guvernează procesul de dialog, de a avea o voce, de a-și prezenta punctul de vedere și de a propune opțiuni care să ia în considerare ceea ce este mai important pentru ele.

Pentru a reuși aceste obiective, mediatorul se poate întâlni în comun dar și separate cu participanții la mediere. De asemenea, pentru a asigura toate condițiile unei decizii informate, părțile sunt încurajate să fie consiliate în sala de mediere de către avocat sau alți experți. Aceștia au un rol esențial, fiind veritabili agenți ai realității în cadrul medierii.

 

Mediatori specializați


Toți mediatorii noștri sunt profesioniști experimentați, cu cunoștințe solide, abilități și experiență certificată în domeniul soluționării litigiilor. Cu toate acestea, unii dintre mediatorii ADR Center Romania sunt specializați.

Pentru a vedea o listă a mediatorilor noștri specializați în medierea disputelor din domeniul construcțiilor, faceți clic aici.