Introducere


Complexitatea și diversitatea serviciilor de transport moderne, cuplate cu competiția acerbă dintre operatorii de servicii, au ieftinit costurile și îmbunătățit condițiile de transport, permițând astfel ca milioane de oameni să călătorească. În aer, pe pământ (șosele sau căi ferate) și pe mare, sectorul a cunoscut o explozie a cererii de servicii. De asemenea, a cunoscut și o creștere semnificativă a numărului și tipurilor de conflicte, dincolo de capacitatea de gestionare eficientă de către mijloacele tradiționale de soluționare.

Această situație crează cerere pentru modalități mult mai rapide, accesibile financiar și mai inovative care să poată gestionata un volum foarte mare de dispute, unele dintre ele foarte complicate. Medierea poate oferi cadrul propice pentru soluționarea eficientă a disputelor din sectorul transporturilor. 

 

Ce este medierea?


Dar cum este exact medierea și cum arată un proces de mediere tipic?

Medierea este un proces confidențial de comunicare și negociere care este gestionat de un profesionist neutru, imparțial și fără putere de decizie, mediatorul. Scopul urmărit este prevenirea, gestionarea, soluționarea sau stingerea unei dispute, evitându-se astfel creșterea tensiunilor, a costurilor și a riscurilor, generate inclusive de un litigiu în instanțele de judecată. Medierea oferă tuturor participanților posibilitatea de a crea regulile care guvernează procesul de dialog, de a avea o voce, de a-și prezenta punctul de vedere și de a propune opțiuni care să ia în considerare ceea ce este mai important pentru ele.

Pentru a reuși aceste obiective, mediatorul se poate întâlni în comun dar și separate cu participanții la mediere. De asemenea, pentru a asigura toate condițiile unei decizii informate, părțile sunt încurajate să fie consiliate în sala de mediere de către avocat sau alți experți. Aceștia au un rol esențial, fiind veritabili agenți ai realității în cadrul medierii.

 

Mediatori specializați


Toți mediatorii noștri sunt profesioniști experimentați, cu cunoștințe solide, abilități și experiență certificată în domeniul soluționării litigiilor. Cu toate acestea, unii dintre mediatorii ADR Center Romania sunt specializați.

Pentru a vedea o listă a mediatorilor noștri specializați în medierea disputelor specifice industriei de transporturi, faceți clic aici.