Constantin-Adi GAVRILĂ

Constantin-Adi GAVRILĂ , PhD

CEO, ADR Center Romania Senior Expert, ADR Center International, JAMS Weinstein International Fellow

Mediator profesionist cu certificare internațională IMI (Institutul Internațional de Mediere), mediator CAO (IFC/Banca Mondială), mediator PCM (BERD), mediator IRM (GCF)Consultant internațional, autor și formator în domeniul medierii
  • Poate media în limbile:
    Română Engleză

Locație mediere

Adresă
Str. Olteț, Nr.18, Et.1, Craiova, Cod 200395, Jud. Dolj, România


Biografie generală

Constantin-Adi Gavrilă este mediator full-time, CEO și fondator al ADR Center România. Din anul 2002 a ajutat persoane, comunități, companii și guverne să rezolve dispute complexe localizate în peste 30 de țări.

În activitatea sa în domeniul Alternative Dispute Resolution (ADR), a co-fondat Centrul de Mediere Craiova (CMC) înființat de Ministerul Justiției din România, a fost vicepreședintele primului Consiliu de Mediere, a fondat și a fost președintele Uniunii Centrelor de Mediere din România, a fost membru și copreședinte al Comisiei de Standarde Independente înființată de Institutul Internațional de Mediere (IMI) și este președintele Grupului pentru Rezolvarea Independentă a Disputelor (GRID).

El a mediat în mod constant sute de cazuri civile și comerciale, atât interne cât și internaționale, inclusiv cazuri cu mai multe părți, companie - comunitate, specifice contextului de dezvoltare, pentru care lucrează cu mecanisme de răspundere ale instituțiilor financiare internațională precum Compliance Advisor Ombudsman (CAO), mecanismul de recurs independent pentru IFC și MIGA (Bănca Mondială), Project Complaints Mechanism (PCM), creat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a procesa sesizările cu privire la proiecte finanțate de BERD și cu Independent Redress Mechanism (IRM) instituit de Green Climate Fund.

El este responsabil pentru rezultate de succes ale mai multor proiecte complexe din domeniul ADR finanțate de donatori internaționali în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Vest. A jucat un rol semnificativ în proiectul prin care ADR Center a înființat Centrul Afgan pentru Rezolvarea Disputelor (ACDR) la Kabul și a fost sau este implicat în proiecte care vizează dezvoltarea medierii pentru diferite organizații sau guverne (Grecia, Moldova, Azerbaidjan, Serbia, Turcia, Jamaica , Kârgâzstan și multe alte țări).

În afară de faptul că este licențiat în drept, este și inginer IT, printre numeroasele proiecte realizate, proiectând și dezvoltând în anul 2003 prima aplicație software de gestionare a cazurilor mediate cu baza de date și mecanisme de monitorizare (CMS) pentru Centrul de Mediere Craiova.

Este autor și coautor al mai multor cărți de mediere, manuale, rapoarte, articole și bloguri. Este un formator experimentat al mediatorilor și al formatorilor și este invitat adesea să prezinte teme legate de mediere la diverse conferințe.

Printre alte premii, a fost onorat în anul 2009 cu Premiul pentru Leadership Remarcabil de către Comitetul de Dezvoltare Internațională al Association for Conflict Resolution (ACR) pentru contribuții remarcabile la rezolvarea conflictelor internaționale.

Biografia specializată pe domenii de practică

  • Dispută contractuală privind anularea unui contract de vânzare-cumpărare
  • Caz pricind încălcarea clauzelor contractuale adus de directori din industria comerțului internațional
  • Caz complex în domeniul muncii în industria de petrol și gaze
  • Caz în valoare de mai multe milioane de dolari privind disputa între acționarii din industria turismului
  • Evaluarea eligibilității și medierea unei dispute între companie și comunitate legată de impactul social și de mediu al unei investiții de peste 400 de milioane de euro a băncilor de dezvoltare în sectorul energetic. Sesizări referitoare la creșterea riscurilor de căderi de teren și stânci ca urmare a construcției unei hidrocentrale.
  • Impacturi seismice și alte probleme sociale și de mediu legate de tehnologia utilizată de industria de extracție a petrolului (investiție de 60 de milioane de euro).
  • Mai multe medieri internaționale legate de exproprierea și relocarea comunităților, determinate de extinderea minelor de cărbune (investiții de 80-160 de milioane de euro ale băncilor de dezvoltare).
  • Impactul social și de mediu al siderurgiei. Mediere între companii și comunități referitoare la nivelul de zgomot, calitatea aerului și apei.
  • Eligibilitatea sesizărilor legate de impactul social și asupra mediului al fermelor de pui foarte mari.
  • Caz din domeniul construcțiilor cu multe părți care implică proceduri bancare și schimbarea metodologiilor de lucru.
  • Facilitarea unui proces de dialog legat de construcția infrastructurii rutiere, accesul pietonilor și al bicicliștilor la infrastructura publică și abordarea instituțiilor publice cu privire la consultarea comunității legate de proiectele de infrastructură
  • A gestionat numeroase dispute publice care implică administrații publice locale și naționale din Europa de Est și Asia de Vest, fie ca părți implicate în proces sau părți interesate.
  • Cazuri de familie de mare valoare privind partajarea bunurilor comune
  • Numeroase cazuri referitoare la continuarea sau nu a căsătoriei, inclusiv de către familiile cu copii minori
  • Cazuri care implică moștenirea și partajul succesoral
  • A soluționat multe medieri care au implicat cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată care au implicat terenuri și clădiri
  • Are experiență foarte mare în medierea cauzelor legate de impactul asupra mediului produs de sectorul public și cel privat
  • Caz complex de insultă și calomnie între doctori