Christian Radu CHEREJI , PhD
Profesor, Universitatea Babeș-Bolyai University, Cluj, România, Director, Centrul pentru Studiul Conflictelorr, UBB, Fulbright Senior Scholar
-
Poate media în limbile:
Locație mediere
Adresă
Telefon
Biografie generală
Christian Radu Chereji este profesor de studii de conflict la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, România, fondatorul Centrului pentru Studiul Conflictelor din cadrul UBB și editor principal al revistei academice Conflict Studies Quarterly, una dintre puținele publicații academice la nivel mondial și singura din România dedicată integral studierii conflictelor într-o manieră interdisciplinară.
Christian este de asemenea, mediator profesionist, unul dintre pionierii medierii din România. A fost autorizat de către Consiliul de Mediere în 2008 și a fost certificat ca mediator internațional de către International Mediation Institute în 2011. A fost consultant al Consiliului de Mediere, al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților și al aparatului propriu de lucru a primului-ministru pentru chestiuni privitoare la legiferarea și implementarea medierii în România (2008-2011).
Christian a lucrat în proiecte de cercetare legate de mediere în Grecia, Kazakhstan, Turcia, Statele Unite și Uganda și a condus o echipă internațională de cercetători din Albania, Grecia, Camerun, Etiopia, Filipine, Nigeria și România care cooperează în cadrul unui proiect multianual de cercetare în domeniul metodelor tradiționale de gestionare a conflictelor. Împreună cu colegi de la University of Crete, Grecia, este implicat într-o cercetare antropologică de teren privitoare la utilizarea medierii tradiționale în aplanarea disputelor de sânge dintre clanurile din regiunea rurală montană a insulei. În prezent, interesele sale de cercetare se concentrează asupra explorării legăturii dintre conflictele intrapsihice și cele interpersonale, precum și a modului în care cultura structurează tiparele de manifestare și soluționare a conflictelor la nivel de comunitate.
Ca trainer, Christian a lucrat în Grecia, Turcia, Kazakhstan și Uganda. În România, împreună cu echipa sa de la Institutul Transilvan de Mediere, au format mai mult de 700 de mediatori. A publicat o serie de articole și studii pe teme legat de mediere, negociere și procese strategice de luare a deciziilor.
Ca mediator, interesele sale se plasează în spațiul disputelor comunitare (dispute de vecinătate legate de proprietăți mobile și imobile, utilizarea resurselor naturale, dispute între autoritățile comunitare și vetățeni sau organizații legate de managementul proiiectelor publice etc.), a conflictelor de conservare și dezvoltare și a disputelor dintre firme și comunități. În 2018 a lucrat ca expert international într-un proiect de mediere comunitară în Uganda, proiect gestionat, printre alte organizații, de către USAID-SAFE Program.
În perioada 2013-2014, Christian a fost Fulbright Senior Scholar la University of North Dakota, iar în 2018 a fost visiting professor la University of Crete at Rethymno, Grecia.
Biografia specializată pe domenii de practică
- Dispută cu privire la un contract în domeniul energiei electrice
- dispută multipartită cu privire la un proiect de lucrări publice finanțat din fonduri europene
- dispută multipartită (implicând Primăria) cu privire la un proiect de lucrări publice în municipiul Cluj-Napoca
- dispută generată de predarea cu întârziere a unui sediu de firmă
- A facilitat dialogul în cadrul grupurilor de lucru implicate în elaborarea strategiilor de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pentru exercițiile bugetare multianuale 2007-2013 și 2014-2020
- în prezent implicat într-un proiect de tranformare a copnflictelor de conservare având implicați numeroși stakeholderi – 17 comunități locale, peste 20 de ONG-uri, 3 universități și 3 niveluri de autorități publice (primării, Consilii Județene, agenții guvernamentale și ministere).
- o serie de dispute multipartite din cadrul unui start-up IT
- dispută legată de identificare eronată și difuzarea prematură a unui film documentar
- mai multe dispute legate de furtul de fotografii de pe platformele digitale